merglamare.ro, Ghidul litoralului românesc
Descoperă cele mai bune locuri de pe litoralul românesc împreună cu noi
merglamare.ro
Ghidul litoralului
Arhitectură Constanța
3

Cazinoul

Cazinoul din Constanța este o clădire istorică din municipiul Constanța. Este una dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, fiind construit în anul 1909 și inaugurat în luna august a anului 1910. În timpul primului război mondial este bombardat, fiind grav avariat. Refăcut după război, în perioada interbelică și-a regăsit locul în inimile turiștilor dornici de distracție. În perioada regimului comunist a funcționat ca restaurant. Din anul 2000 din cauza stării de deteriorare a fost închis. Astăzi rămâne doar un simbol al orașului, în așteptarea strălucirii de altădată.

6

Farul genovez

Farul genovez este situat pe faleza din orașul Constanța, în spatele grupului statuar ce are în centrul său bustul lui Mihai Eminescu. Farul a fost construit în jurul anului 1300 de către genovezii care făceau comerț în port și restaurat între anii 1858-1860 de inginerul francez de origine armeană Artin Aslan. Farul are o înălțime de aproximativ 8 metri. Din anul 1913 a devenit nefuncțional, rămânând doar un simbol al orașului.

19

Tribunalul

Construit între anii 1904-1906, având același arhitect ca și Cazinoul, Palatul Regal a fost destinat familiei regale ca reședință de vară. Palatul era intens frecventat de familia regală în timpul vacanțelor la malul mării. După al doilea război mondial clădirea a intrat în posesia Ministerului Justiției, devenind pe rând sediul Curții de Apel, apoi sediul Tribunalului.

24

Casa cu lei

Impozanta clădire de la malul mării a fost construită după planurile arhitectului român Ion Berindei, între anii 1895 și 1898. Numele clădirii, Casa cu lei, provine de la existența celor patru lei sculptați care tronează pe coloanele imobilului. Clădirea este amplasată în zona veche a Constanței, în apropiere de Moscheea Carol I și de Biserica Catolică, unde se află mai multe clădiri vechi.

7

Comandamentul Flotei

Hotelul, cu numele inițial "Terminus", a fost construit între anii 1879-1881. Hotelul oferea facilități deosebite turiștilor veniți la băi. În cei peste 100 ani de existență construcția a avut mai multe destinații, multe dintre ele legate de Marina Militară. În anul 1978 clădirea devine sediul Marinei Militare, iar din 2009 este sediul Comandamentului Flotei. În ultimii ani, în ziua de 15 august, festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române se desfășoară pe faleza din fața frumoasei construcții.

9

Hotel Palace

Construit pe malul mării în anul 1914, în vecinătatea Cazinoului, Hotelul Palace a fost încă de la început un hotel de înaltă clasă pentru epoca sa, având drept proprietar pe baronul Edgar de Marçay, unul dintre acționarii cazinoului din Monte Carlo. Pe timpul războiului hotelul a fost rechiziționat de germani până în 1944, iar apoi a fost folosit de armata sovietică, sfârșitul ostilităților găsindu-l într-o stare de degradare maximă. La începutul anilor '70 Hotelul Palace a fost redeschis, acesta păstrându-și aerul maiestuos, dar pierzând din strălucirea avută în anii de glorie. După căderea regimului comunist, hotelul a revenit foștilor săi proprietari și, după o perioadă de reparații și consolidare, a reintrat în circuitul turistic de la malul Mării Negre.

Copyright 2015-2018 ctwalk.ro
Toate drepturile rezervate.
Politica de confidențialitate