merglamare.ro, Ghidul litoralului românesc
Descoperă cele mai bune locuri de pe litoralul românesc împreună cu noi
merglamare.ro
Ghidul litoralului
Delta Dunării

Situată la doar 150 km de Constanța, Delta Dunării reprezintă o atracție deosebită pentru turiștii pasionați de destinațiile naturale, aventură, fotografie sau pescuit. Având ca principal punct de plecare orașul Tulcea, delta oferă un întreg univers natural care se lasă descoperit încetul cu încetul. De la canalele înguste printre care abia reușești să te strecori cu barca și până la marile lacuri unde poți admira coloniile de pelicani, delta te surprinde la fiecare bătaie a vâslei, spectacolul naturii fiind unul impresionant.

Există mai multe tipuri de pachete turistice pentru acestă destinație, plecând de la cele de mai multe zile în care sunt incluse pe lângă cazare și mâncare numeroase plimbări la atracțiile din zonă și terminând cu excursiile de câteva ore cu barca rapidă pe canalele și lacurile principale din deltă. Pentru cei care se află în vacanță pe litoral recomandăm excursiile cu barca de aproximativ șase ore care au ca punct de plecare satele din zona Mahmudia, loc în care se poate ajunge foarte ușor cu mașina, în aproape 2 ore de la Constanța. Plimbarea are ca punct de destinație lacul Gorgova, loc în care sigur te vei întâlni cu pelicanii, berzele și egretele, însă deosebit de încântător este și traseul până acolo, presărat cu nuferi și plante încântătoare. Beţia de imagini, culori, sunete şi mirosuri te fac să pierzi noţiunea timpului şi să realizezi că plimbarea se apropie de sfârșit iar în minte nu ai decît ideea de a reveni încă o dată în aceste locuri.

Tulcea

Poarta de intrare în Deltă

Punctul de plecare către inima Deltei îl reprezintă orașul Tulcea aflat la aproximativ 300km de București, 90 km de Brăila și 120 km de Constanța. Localitatea se întinde pe cele 7 coline situate pe malul drept al Dunării, în apropierea locului în care aceasta se desparte în cele 3 brațe (Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe). Dacă aveți la dispoziție și câteva ore pentru a vizita orașul, nu trebuie sa ratați muzeele Muzeul de Științe Naturale "Delta Dunării", Muzeul Colecțiilor de Artă "Casa Avramide, Muzeul de Etnografie și Artă Populară și Muzeul de Istorie și Arheologie dar puteți face și o plimbare pe colina pe care se află amplasat Monumentul Independenței.

Locul principal de promenadă se află pe faleza Dunării, loc din care pleacă și cele mai multe ambarcațiuni către localitățile din deltă. Oferta de transport este deosebit de variată iar prețul variază în funcție de distanța, numărul de persoane și viteza cu care se ajunge la destinație.

Vezi pe hartă

Dunăvăţu de Jos

Cel mai îndepărtat loc din Delta Dunării unde se poate ajunge cu maşina

Chiar dacă în acest vechi sat de pescari se poate ajunge cu mașina, pe drumul asfaltat care-l leagă de Tulcea, putem spune că aici ne aflăm deja în inima Deltei. Satul Dunăvăţu de Jos se află la o distanță de 46 de km de Tulcea și la 9 km de Murighiol.

Ofertele de recreere sunt multiple în această localitate, care este punctul de plecare atît pentru excursii cu barca pe Lacul Razim cât și pe canale spre lacurile din deltă sau spre Sfântul Gheorghe. Locația este deosebit de atractivă pentru iubitorii de pescuit dar și pentru relaxare.

Vezi pe hartă

Crișan

Locul unde se mănâncă cel mai bun borș de pește

Situată în mijlocul deltei, pe brațul Sulina, la aproape 50km de Tulcea, localitatea Crișan reprezintă un important punct de plecare pentru plimbările pe micile canale din inima deltei sau pentru pescuit. Satul lipovenesc Mila 23 sau cea mai veche localitatea din delta, Caraorman, reprezintă puncte de atracție aflate în zona localității Crișan.

Tot de aici pornesc excursiile pe apă spre Pădurea Letea sau lacurile din jur (Isac, Obretin sau Litcov). La începutul lunii septembrie la Crișan are loc un eveniment deosebit: Festivalului Borşului de peşte al Deltei Dunării.

La Crișan se poate ajunge cu nava clasică din Tulcea, durata 3 ore, preț 13 lei/persoană. Se poate pleca către Crișan și din localitatea Murighiol cu ambarcațiuni care se pot închiria de la localnici la preturi relativ mici 20 - 45lei/persoană.

Vezi pe hartă

Gura Portiței

Paradisul dintre mare şi Deltă

Un alt loc de o frumusețe aparte este și plaja virgină de la Gura Portiței, loc în care se poate ajunge doar pe calea apei. Plecarea spre această zonă se face din portul turistic al localității Jurilovca, situat la 85km de Constanța, traversând lacul Golovița până la fâșia de plajă care îl desparte de Marea Neagră. În a doua duminică a lunii octombrie la Jurilovca se organizează "Festivalul borşului de peşte".

Pentru a trece cu barca spre Gura Portitei trebuie ajuns mai intai la Jurilovca pe soseaua Constanta-Tulcea. Barca catre Gura Portitei pleaca de 3 ori pe zi, la orele 9, 14 si 18, iar drumul dureaza aproximativ o ora jumatate, fiind perceputa o taxa de 30 lei de persoana. O alternativa mult mai rapida este salupa de 8 persoane pentru care tariful este de 300 lei. Masina poate fi lasata in Jurilovca contra cost – 5 lei/zi, in parcarea cu plata.

Vezi pe hartă

Sfântu Gheorghe

Ultima plajă sălbatică din Delta Dunării

Plaja, încă sălbatică, este formată din cel mai fin nisip cochilier. Turiştii sunt atraşi aici şi de vărsarea absolut fascinantă a Dunării în Marea Neagră prin braţul Sf. Gheorghe care se desprinde la rândul sau în alte 3 braţe, formând astfel o minideltă , dar şi de Insula Sacalin, pământ nou apărut în 1897 în faţa gurilor de vărsare ale acestor braţe, ce creşte cu aproximativ 7,5 m pe an.

La Sfântu Gheorghe se poate ajunge cu nava clasică din Tulcea, durata 4 ore, preț 25 lei/persoană.

Vezi pe hartă

Sulina

Cel mai estic punct din România

Pentru a ajunge în orașul - port singura variantă este pe apă. Cel mai ieftin transport din Tulcea în Sulina este de 46 de lei pentru o persoană, dar trebuie să vă înarmați cu răbdare deoarece cursa va dura 4 ore. În timp ce deplasarea cu o navă rapidă durează o oră şi jumătate, însă costul este mai mare de circa 70 de lei pentru o persoană.

La Sulina se poate ajunge cu nava clasică din Tulcea, durata 3 ore, preț 20 lei/persoană.

Vezi pe hartă

Hartă Delta Dunării
Obiective turistice

Cetatea Enisala

Este situată în apropierea oraşului Babadag şi a fost construită în secolul XIII cu scop militar şi politico-administrativ. Dacă la începuturi a purtat numele de Herkleia ea este cunoscută mai târziu cu numele de Enisala (Yeni Sale - Noua Vestire tr.)

Descoperirile arheologice, uneltele din piatră şlefuită sau vasele de ceramică, demonstrează continuitatea locuirii zonei încă din perioada dacică. Bizantinilor le este atribuită demararea construcţiilor actualei cetăţi însă se pare că la mijlocul sec. XIV ea a fost ocupată de genovezi. Pe parcursul secolelor a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti sub conducerea lui Mircea cel Bătrân iar mai apoi după anul 1420 în fortăreaţă a fost instalată o garnizoană otomană.

Vezi pe hartă

Munții Măcinului

Cu o altitudine ce variază între 7 m şi 467 m (Vârful Ţuţuiatu), Munţii Măcinului sunt situaţi în Nord-Vestul Dobrogei iar accesul se poate face de pe drumul naţional 22D, între localităţile Măcin şi Horia şi de pe drumul european E87, între localităţile Măcin-Jijila-Luncaviţa.

Parcul National Muntii Macinului va asteapta cu o suprafata de peste 10 mii de hectare de teren. Traseele montane sunt accesibile, iar daca aveti o bicicleta luati-o, zona este ideala pentru cicloturism.

Acvariu Tulcea

Un obiectiv obligatoriu de văzut în orașul Tulcea este Acvariul din cadrul Centrului Eco-turistic Delta Dunării, unul dintre cele mai mari acvarii din Europa. Aici pot fi văzute specii reprezentative pentru fauna deltaică şi marină, dar şi peşti exotici (rechini, pești clovni, chinezești, corali, stele de mare s.a.)

Turiștii vor trăi momente unice trecând printr-o serie de tuneluri, fiind înconjurați de bazine pline cu vietăți încântătoare.

Programul de vizitare este de marți până duminică, orele 10:00-18:00.
Preț bilete: adulți – 10 lei, copii, elevi, studenți, pensionari – 5 lei

Lacul Iacobdeal, Munții Măcinului

Alungați moleșeala unui weekend de vară cu o excursie într-un loc de o frumusețe uimitoare: lacul Iacobdeal, din Munții Măcin. Format într-o carieră de granit, este unic în țară.

Lacul a apărut într-o veche carieră de piatră exploatată de italienii stabiliți în zona în urmă cu zeci de ani. Izvoarele subterane au ieșit însă la suprafață și au format un loc de o frumusețe rară. Lacul atrage ca un magnet iubitorii de senzații tari. De pe trambulină, cei care au curaj sar zece metri în gol inainte de a atinge apele de smarald.

Iacobdeal se afla în apropierea comunei Turcoaia. Nu e ușor de găsit, însă localnicii sunt oricând dispuși să vă arate drumul. Iar dacă ați ajuns până aici, nu ratați nici imprejurimile de o frumusețe sălbatică, dar și vechea cetate romană Troesmis.

Vezi pe hartă

Recomandări cazare
173 LEI
9.5 /10
Vila Delta Travel - Mila 23 ★★★★
Str Principala Nr 39, Mila 23
221 LEI
9.2 /10
Delta Boutique & Carmen Silva Resort ★★★★★
Str. Principala nr. 195, Crișan
193 LEI
8.0 /10
Green Village Resort ★★★★
Strada Principala, Sfântu Gheorghe
Vezi toate ofertele
Tulcea (27)Sulina (20)Crișan (15)
Murighiol (13)Dunăvăţu de Jos (8)Mahmudia (8)
Uzlina (6)Sfântu Gheorghe (5)Mila 23 (4)
Copyright 2015-2018 ctwalk.ro
Toate drepturile rezervate.
Politica de confidențialitate