merglamare.ro, Ghidul litoralului românesc
Descoperă cele mai bune locuri de pe litoralul românesc împreună cu noi
merglamare.ro
Ghidul litoralului
Muzee Constanța
21

Muzeul de istorie

Muzeul de istorie națională și arheologie este al doilea muzeu ca importanță, după Muzeul de istorie din București. Muzeul este structurat pe trei nivele, la parter aflându-se sălile Tezaur, dominate de statuia șarpelui Glycon. Etajul I al muzeului oferă o largă perspectivă asupra civilizației locale dobrogene, iar sălile dedicate istoriei moderne aduc un plus de farmec unui muzeu impresionant prin vechimea și calitatea exponatelor.

18

Muzeul de marină

În anul 1969 Muzeul Marinei Române a fost transferat de la Mangalia în actuala locație. Expoziția permanentă este structurată în ordine cronologică și cuprinde patru secțiuni: istorie veche, medievală, modernă și contemporană. Spațiul generos de peste 10.000 mp este organizat în 22 de săli tematice, care cuprind numeroase exponate cu adâncă legătură cu istoria orașului și a marinei.

15

Muzeul de artă

Cu un patrimoniu de peste 7000 opere de artă românească, Muzeul de artă reprezintă un punct de referință pe harta culturală a orașului, prin valoarea și importanța exponatelor. Operele celor mai importanți artiști alcătuiesc o expoziție permanentă, ordonate într-o structură cronologică, de unde nu lipsesc Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian sau Theodor Pallady.

13

Muzeul de artă populară

Situat într-o clădire emblematică a orașului, Palatul Comunal, Muzeul de artă populară surprinde prin multitudinea de exponate tradiționale lucrate manual. Plecând de la ouăle pictate, specifice sărbătorilor de Paște, continuând cu icoanele pe sticlă și terminând cu straiele populare din majoritatea regiunilor țării, în acest spațiu este recreată o atmosferă a gospodăriilor tradiționale românești de la sfârșitul secolului XIX.

27

Muzeul de sculptură

Muzeul de sculptură "Ion Jalea" este unul din cele două muzeee exclusiv de sculptură din țară. Cele 227 de lucrări din colecție au fost donate în două etape, în anul 1968 de artist și în anul 1984 de familia acestuia. Cea mai reprezentativă operă a maestrului este "Arcaș odihnindu-se". În anul 2009 a avut loc ceremonia de dezvelire a copiei în bronz a statuii la sediul Curții Europene de Justiție din Luxemburg. Sculptorul Ion Jalea, născut în anul 1887, a absolvit Academia de arte frumoase din București, urmând apoi cursuri la Paris, unde a fost discipolul lui Antoine Bourdelle.

22

Edificiul roman cu mozaic

Una dintre cele mai remarcabile vestigii arheologice ale orașului antic Tomis o reprezintă Edificiul roman cu mozaic, care avea o suprafață de peste 2000 m.p., din care s-au păstrat în prezent 600 de metri de covor mozaical. Datat în perioada secolelor IV-VII p.Chr, Edificiul reprezintă unul dintre cele mai mari mozaicuri descoperite pe întregul teritoriu al fostului Imperiu Roman și oferă o imagine asupra importanței comerțului desfășurat prin portul anticului Tomis. Complexul arhitectonic antic descoperit în anul 1959 era structurat pe trei terase, la nivelul inferior aflându-se 11 magazii boltite unde erau descărcate mărfurile aduse de navele ce acostau în portul antic. Intensul comerț desfășurat aici este bine ilustrat și de descoperirea, în magaziile superioare, a unui mare număr de amfore, al căror conținut păstrat peste secole povestește despre activitățile pe care le practicau locuitorii vechiului Tomis.

Copyright 2015-2018 ctwalk.ro
Toate drepturile rezervate.
Politica de confidențialitate