Regata Marilor Veliere vă propune un voiaj cu un velier

O altă veste interesantă vine de la organizatorii Regatei Marilor Veliere. V-am povestit, în câteva articole, care este experiența la bordul unui velier -„Povești din hamacul Bricului Mircea (I, II, III)” dar acum a venit rândul vostru să furbișați, să bricuiți, să marțagoniți, să urcați în arboradă și să vă distrați la petrecerile echipajelor.CWG_2680Organizatorii ne-au spus cum:

Regata Marilor Veliere vă oferă posibilitatea unei aventuri unice, poate, în viață: un voiaj la bordul unui velier.

Nava Pogoria, care va participa la eveniment, pune la dispoziție cinci locuri pentru cadeți. Aceștia vor naviga, alături de echipajul velierului, timp de mai multe săptămâni. Îmbarcarea se va face cel târziu pr 11 septembrie, în portul Constanța. Se va participa apoi la etapele din Novorossisk și Sochi, iar debarcarea se va face în perioada 1 – 4 octombrie, în portul Varna, din Bulgaria.

Există câteva condiții. În primul rând, aceștia trebuie să fie tineri, să aibă vârste cuprinse între 15 și 18 ani maximum. În al doilea rând, trebuie să fie apți din punct de vedere medial și psihic, lucru care trebuie atestat cu o adeverință de la medic. Fiind vorba despre minori, este nevoie de acordul scris al părinților. De asemenea, cei care vor fi selectați trebuie să aibă un pașaport valabil, pentru a putea obține viza de intrare în Federația Rusă. Vor fi selectați două fete și trei băieți sau trei fete și doi băieți. Nu este necesară nici un fel de experiență pe mare anterioară.

Odată ajunși pe navă, cadeții trebuie să respecte anumite reguli. În primul rând, consumul de alcool este interzis cu desăvârșire. Nu veți avea voie nici să fumați. În al doilea rând, trebuie să țineți cont că spațiul personal este foarte limitat. Nu aduceți lucruri de care nu aveți nevoie, cum ar fi iPod-uri, dar nici obiecte scumpe. Trezirea se dă la 7 dimineața, iar programul se termină la ora 23.00. Pe timpul navigării va trebui să faceți un cart de patru ore pe timp de zi și de patru ore pe timp de noapte. Veți avea numite îndatoriri și în porturi. De asemenea, la fiecare a patra zi petrecută pe navă îl veți ajuta pe bucătar să facă masa, veți ajuta la servirea acesteia, la debarasarea, dar veți face și curățenie, în special în toalete. Pentru că veți avea de muncă, nu sunt permise unghiile lungi. Există reguli chiar și pentru spălatul pe mâini și pentru trasul apei la toaletă (minimum cinci secunde, recomandarea fiind de 15 secunde).

Deși regulile par stricte (așa sunt pe orice navă din lume), beneficiile sunt pe măsură. Este o experiență unică în viață, care vă va schimba pentru totdeauna. Vă veți face prieteni din întreaga lume, veți învăța ce înseamnă munca în echipă, veți iubi mai mult marea și libertatea.

”Regata Marilor Veliere îmbină, firesc, spectacolul oferit de prezența frumoaselor veliere cu activitățile de dezvoltare și instruire a tinerilor la bordul lor. Sail training-ul este o experienţă şi complexă, mai mult decât o lecţie de marinărie şi navigaţie. Îi ajută pe tineri să-şi descopere calităţi de care nu erau conştienţi că le au, le dezvoltă încrederea în ei înşişi şi le arată valoarea lucrului în echipă. îi deconectează de la reţeaua socială de pe uscat şi-i duce în mijlocul marii unde vor fi nevoiți să se concentreze la ce este important aici-acum. Ce înveți pe mare, nu uiţi toată viaţa. Le recomand așadar tinerilor să încerce această experienţă. Noi, cu ajutorul navei Pogoria, din Polonia, oferim cinci posturi de cadeţi pentru toata durata regatei. Plecarea va fi din Constanţa, pe 11 septembrie, iar finalul la Varna pe 1 octombrie, cu escale la Novorossyissk şi Soci, în Rusia. Trebuie să construim o echipă echilibrată fete-băieţi, cu vârste între 15 şi 18 ani, apţi fizic şi psihic, cu paşaport valabil şi, evident, cu acordul de la părinţilor. Să urmarească www.regatamarilorveliere.ro unde vom publica în curând detalii suplimentare”, a mai declarat Alin Vintilă, managerul proiectului “Regata Marilor Veliere”.

Despre experiența la bordul velierului Pogoria puteți urmări un clip aici:https://www.youtube.com/watch?v=82yI3iCjNRI

Pogoria este un velier polonez, construit în anul 1980. A fost conceput special pentru antrenamentul și copiilor și tinerilor (de la 14 ani) în lumea marină. Pe navă există locuri speciale unde se pot susține cursuri. De asemenea, aceasta poate fi operată chiar și de un echipaj compus din băieți și fete de liceu. Pogoria este o navă solidă, care a navigat pe toate mările lumii, indiferent de vreme, și care a ajuns inclusiv în Antarctica. Velierul are 48 de metri lungime și un echipaj compus din 51 de persoane: un căpitan, patru ofițeri, trei marinari profesioniști și 43 de tineri cadeți.
Cei care doresc să participe trebuie să completeze o declarație-tip, pe care o pot găsi pe site-ul www.regatamarilorveliere.ro. Acolo pot găsi și ghidul cadeților de pe Pogoria. Aplicația, împreună cu câteva fraze în care să ne spuneți de ce vă doriți o astfel de experiență, trebuie să fie trimise pe email, la adresa.info@regatamarilorveliere.ro

Portul Constanța este prima etapă din Regata Marilor Veliere (Black Sea Tall Ships Regatta 2016). De aici, navele vor ajunge în Novorossiisk, Rusia (16 – 19 septembrie), Sochi, Rusia (21 – 25 septembrie) și în Varna, Bulgaria (1 – 4 octombrie). În total, la startul regatei sunt așteptate 15 veliere din 6 țări, cu un total de peste 1.000 membri de echipaj.

Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân și Liga Navală Română, cu sprijinul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate internaționale ce se desfășoară an de an, începând din 1956, sub egida Sail Training International, o organizație non-profit din Marea Britanie care în 2007 a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace datorită activității sale pentru educarea tinerilor la bordul navelor cu vele și promovarea prieteniei și înțelegerii la nivel internațional.

 

 

2 thoughts on “Regata Marilor Veliere vă propune un voiaj cu un velier

  1. Buna ziua,
    In primul rand doresc sa va transmit sincere felicitari pentru aceasta relatare, ma bucur enorm ca se pot promova asemenea initiative, foarte utile pentru cei tineri. Am aceasta stare de bine deoarece, citind articolul dumneavoastra, am regasit starea de satisfactie avuta in luna Iulie cand am vizitat impreuna cu sotul si baietelul nostru de aproape 9 ani, portul turistic Constanta. Multitudinea de veliere si alte ambarcatiuni a fost captivanta si usor-usor am inceput sa vorbim toti trei despre frumusetea acestei meserii dar si despre greutatile inerente ei. Asa cum ati spus si dumneavoastra, exista anumite reguli si o rutina insa, pentru cei care vor sa inteleaga mai mult despre aceasta profesie, asemenea evenimente sunt binevenite. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Nume
Email
Site web

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.