Neversea 2017 vs. Untold 2015

Cu doi ani în urmă, am fost la prima ediție Untold, primul mare festival din România. Cu puțin timp înainte, ideea că aș putea vedea adunați la un loc în România artiști internaționali ca David Guetta, Avicii și Armin van Bueren, mi s-ar fi părut complet SF: astfel de evenimente au loc în alte țări precum Olanda, Belgia, Germania sau Ungaria, nu „la noi”. Imediat ce am aflat de Untold, m-am organizat cu câțiva prieteni și am decis să mergem până la Cluj, iar după 14 ore extenuante petrecute într-un tren plin cu alți tineri constănțeni și bucureșteni care mergeau la festival, în final am ajuns la ceea ce ni se părea Mecca muzicii din România. Acea primã ediție a fost mult peste așteptările mele, iar organizarea, locația și lumea prezentă la festival m-au făcut să mă gândesc că „se poate și la noi”.

Anul acesta, organizatorii Untold-ului s-au ocupat și de prima ediție a festivalului Neversea, unde au vrut să repropună la malul mării ceea ce au făcut la Cluj. Am decis ca anul asta să merg la Neversea, evitând cele 14 ore de tren către Cluj (chiar dacă mai nou se poate ajunge și cu avionul).

O să compar cele două prime ediții: Untold 2015 și Neversea 2017, căutând punctele forte și defectele fiecărui festival și încercând să fiu cât se poate de obiectiv cu toate că sunt constănțean.

Plecând de la artiști, ambele evenimente au avut propriile nume sonore de pe scena muzicală, dar la Untold a fost mai resimțită prezența DJ-lor în detrimentul cântăreților. La Neversea, pe lângă DJ importanți ca Benny Benassi, Fatboy Slim, Afrojack și Tiesto, au fost prezenți și cântăreți români și internaționali, printre care Rita Ora, Delia, Years&Years, Dua Lipa și Jason Derulo.

Locațiile festivalurilor prezintă la rândul lor propriile avantaje și dezavantaje: parcul din centrul Clujului unde se ține Untold fusese transformat într-o pădure fermecată plină de hamace, leagăne și alte surprize ascunse printre copaci, una dintre temele festivalului fiind chiar basmul românesc. Pe plaja Neversea, lipsea umbra copacilor din Cluj, iar până la asfințit nu avea rost să te miști prea mult din cauza căldurii și a soarelui dogoritor. După apus, în schimb, Neversea prindea viață, plaja și marea devenind două atuuri care confereau festivalului o atmosferă de petrecere mai energică și vitală.

Atmosfera de la Neversea, în opinia mea, a fost peste cea de la Untold, mai ales fiindcă scenele au fost integrate într-un mod foarte organic pe plajă, creându-se un traseu circular care conecta intrarea cu scenele și diferitele arii tematice. La Cluj, în schimb, scenele principale au fost amplasate în Sala Polivalentă și în Cluj Arena, unde accesul se făcea destul de greu.

Cu părere de rău, trebuie să spun că pe latură „umană” Constanța a stat mai prost decât Clujul, unii festivalieri de la Neversea fiind mult mai înfierbântați decât ar fi fost cazul.

Ariile tematice, spectacolele, zonele cu mâncare și în general serviciile oferite în zona festivalului au fost mai dezvoltate la Neversea, și datorită unei puternice prezențe a sponsorilor, venite probabil odată cu succesul repetat de la ultimele ediții Untold.

În concluzie, pot să spun că mi-a plăcut mai mult Neversea 2017 decât Untold 2015, cele două festivaluri fiind totuși diferite: Untold-ul e mai stereotipic ardelenesc, calm și elegant, Neversea fiind mai balcanic, energic și exuberant.

Chiar dacă am făcut eforturi deosebite și am menționat că dorim promovarea evenimentului în Ghidul „Constanța City Walking Guide 2018”, nu am reușit să obținem un permis, pentru a intra la Neversea cu o aparatură decentă de fotografiat. Aşa cum am procedat de fiecare dată în ultimii patru ani, ne-am cumpărat bilete la eveniment și vă prezentăm în continuare câteva cadre realizate de echipa noastră, cu minimul de tehnologie avut la dispoziție: www.merglamare.ro – Ghidul Litoralului.

GALERIE FOTO (ZIUA 1, ZIUA 2)

Lasă un răspuns

Nume
Email
Site web

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.