Our Body: Universul Interior o expoziție interesantă City Park Mall

De astăzi se deschide în City Park Mall expoziția “Our Body: Universul Interior”, care adună peste 200 de corpuri reale îmbãlsãmate, arătând în mod detaliat vizitatorilor organele și structurile organismului uman.
Corpurile umane îmbălsămate pot reprezenta un lucru scâbros si macabru pentru majoritatea oamenilor, și pe bună dreptate. În ziua de azi omul încearcă să îndepărteze și să relege cât mai departe de dimensiunea sa intimă conceptul de moarte. Spre deosebire de trecut, când lumea trăia față în față cu realitatea morții (rituarurile funerare reușind să mențină o legatură tangibilă între cele două lumi), în ziua de azi, cu puține excepții, viii nu mai au niciun contact cu morții, cadavrele devenind un taboo jenant și înspăimântător.
Paradoxal, în paralel cu saturarea societății prin media cu imagini erotice și scene de violență, interiorul corpului uman a devenit un aspect care lezează sensibilitatea multor persoane. Chiar și în unele facultăți de medicină din afară, practica pe cadavre a fost înlocuită cu practica pe manechine, unul dintre motivele acestei schimbări fiind sensibilitatea studenților în fața morților (ce-i drept, un alt motiv este și greutatea birocratică pentru a obține corpuri).
În urmă cu câteva luni, am vizitat la Milano una dintre expozițiile de acest gen care au trecut prin principalele orașe europene. Inițial mă așteptam ca impactul emoțional la vederea exponatelor să fie destul de mare, fiindu-mi chiar teamã că nu o să pot rezista până la finalul expoziției. În realitate, toată expoziția era dominată de o rigoare științifică care nu permitea legături sensibile cu exponatele și totodată impunea un respect implicit față de acestea. Aparatele, structurile și organele umane erau descrise și prezentate într-un mod didactic excelent, fiind ilustrate și unele boli sau malformații care afectaseră acele corpuri când încă erau în viață. Vizitatorii își așteptau cuminți rândul în liniște, și nimănui nu cred că i-ar fi trecut prin minte să râdă sau să își bată joc de vreun exponat: cu toții eram conștienți că în fața noastră se aflau corpurile care aparținuseră unor persoane adevărate.
Expoziții precum “Our Body: Universul Interior” își propun să pună din nou în contact omul cu propriul său corp, utilizând tehnici moderne pentru a păstra și a arăta structurile si organele corpului uman: acestea sunt îmbălsămate prin tehnica de conservare a plastinației, care înlocuiește țesuturile din organisme cu polimeri, permițând astfel păstrarea integrității aspectului exterior a acestora. Corpurile provin de la voluntari care au permis ca după moarte să fie îmbălsămați pentru scopuri didactice și științifice, iar în unele cazuri aceștia au fost păstrați pentru eternitate în poziții care amintesc de statuile din antichitate realizate de sculptori ca Miron sau Policlet.
Expoziția se desfășoară în Parcarea Nivel -1 Nord de la City Park Mall Constanța, începând pe 15 iulie și până pe 15 octombrie, între orele 10 și 22.

Foto Expo “Real Bodies”- Milano

Lasă un răspuns

Nume
Email
Site web

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.